Lezing in Alkmaar over vrouwelijke verzetsstrijders

ALKMAAR - Er komt steeds meer aandacht voor vrouwelijke verzetsstrijders. Marjan Schwegman, directeur van het NIOD, laat in een lezing zien dat het beeld dat vrouwen op de achtergrond stonden aan verandering toe is.

Toch is dat nog steeds het gangbare beeld. Het beeld van het verzet in de Tweede Wereldoorlog wordt nog steeds bepaald door verzetsstrijders als Erik Hazelhoff Roelfzema, de legendarische Soldaat van Oranje. In dit soort geschiedenissen staat mannelijke kameraadschap centraal, vrouwen spelen slechts een rol op de achtergrond. In de lezing in het Alkmaars Historisch Café van 21 mei laat Marjan Schwegman, directeur van het NIOD, zien dat dit beeld aan verandering toe is.

Recent verschenen biografieën over vrouwelijke verzetsstrijdsters tonen een kant van de geschiedenis van het verzet die nog te veel verborgen is gebleven. Zo is de meest bekende rol van vrouwen in het verzet, die van de koerierster, ondergewaardeerd, zowel tijdens WO II als in de naoorlogse geschiedschrijving. Maar ook is onbekend gebleven dat er wel degelijk vrouwen zijn geweest die een leidende rol speelden in het verzet. Vrouwen als Marie Anne Tellegen,  Frieda Belinfante en Jacoba van Tongeren stonden hun mannetje in een wereld die in niets leek op de geïdealiseerde wereld waarin vrouwen geacht werden te leven. Zij kwamen bijvoorbeeld voor de vraag te staan of zij geweld moesten plegen of niet.

Marjan Schwegman is sinds 2007 directeur van het NIOD, een kennis- en informatiecentrum over oorlog, holocaust en genocide. Daarvoor was Schwegman universitair hoofddocent geschiedenis in Leiden, Amsterdam, Maastricht en Utrecht. In Utrecht was zij bijzonder hoogleraar vrouwengeschiedenis.

De lezing van Schwegman is op donderdag 21 mei in de bibliotheek aan de Gasthuisstraat 2 in Alkmaar. De lezing begint om 20:00 uur en duurt tot ongeveer 22:00 uur. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekkennemerwaard.nl.

Op de foto: het vervalsen van persoonsbewijzen