Gebouw Toonbeeld mag worden gesloopt

CASTRICUM - Het gebouw van Toonbeeld aan de Juliana van Stolbergstraat mag worden gesloopt. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten.

In principe was al eens besloten dat het gebouw van Toonbeeld zou mogen verdwijnen, maar toen werd afgesproken dat er nog zou worden gekeken naar een alternatieve invulling. Er was namelijk een buurtcomité opgericht wat pleitte voor behoud van het karakteristieke gebouw in de Oranjebuurt.

Een onderzoeksbureau concludeerde dat het behoud van het gebouw te duur zou zijn. Het zou de gemeente 850.000 euro kosten. Kritiek was er ook op de cijfers, het verzet werd aangevoerd door Ron de Haan (de VrijeLijst). Hij vindt, samen met het buurtcomité, dat de grondprijs voor het alternatieve plan te laag zou zijn ingeschat. Ook vond hij dat het traject van burgerparticipatie te wensen overliet. Het nieuwe rapport zou namelijk te laat bij het buurtcomité zijn aangekomen. Hij stelde daarom voor om het besluit uit te stellen.

Daarvoor was geen steun van een meerderheid. Uiteindelijk stemden CKenG, D66, PvdA, CDA, GDB en VVD voor het besluit om Toonbeeld te slopen. GroenLinks, de SP en de VrijeLijst stemden tegen. Een motie, waarin het college werd opgeroepen om het overleg met de bewoners goed af te ronden, haalde ook een meerderheid. Alleen D66, GroenLinks en de VrijeLijst stemden tegen. Deze partijen vonden de motie te vaag, ook vonden de tegenstemmers het gesprek met bewoners voeren meer een taak van de raad dan van het college.

Het huidige gebouw van Toonbeeld moet nog ongeveer anderhalf jaar dienst doen, dan verhuist Toonbeeld naar de nieuwbouw in Nieuw Geesterhage.