Maandag 4 mei geen sirenetest Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

REGIO - Aankomende maandag wordt door Veiligheidsregio Noord-Holland Noord de test van de sirenes overgeslagen in verband met 4 mei Nationale Herdenking.

Elke eerste maandag van de maand, om 12.00 uur, wordt het alarm getest om de werking van de sirenes te controleren. Op de eerste maandag van april was er ook geen test, toen vanwege Tweede Paasdag. Op maandag 1 juni aanstaande worden de sirenes wel weer zoals gebruikelijk getest.

Door heel Nederland staan sirenes die draadloos en onafhankelijk van elkaar bediend kunnen worden. Het systeem van de sirenes wordt het 'WAS' genoemd. WAS staat voor waarschuwings- en alarmeringssysteem. Door middel van de sirenes wordt je gewaarschuwd, bijvoorbeeld voor gevaarlijke chemische of radioactieve stoffen in de lucht. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar het gevaar dreigt.