De verdedigingswerken in Castricum

CASTRICUM - Castricum was in de Tweede Wereldoorlog een zwaar verdedigde plaats (honderden bunkers). In totaal was er een troepenmacht gelegerd van meer dan 1000 man.

Deze troepen waren gelegerd op het strand, in de duinen of in het dorp Castricum zelf. De zwaar verdedigde locaties bevonden zich op het strand bij paal 43, tussen paal 44 en 45 nabij strandafgang Castricum aan Zee, bij paal 47 ofwel de Zuidernollen en bij paal 46 rondom het zogeheten Hazenduin.
 
In het duin stonden bunkercomplexen bij o.a.  het Vogelwater, het Vogelduin, nabij Johanna’s Hof, het gebied van de Brabantse Landbouw, rondom Kijk-uit en bij Koningsbosch. Radartorens stonden tussen de strandpalen 42 en 45 (een paar honderd meter landinwaarts), ook stond er een radaropstelling bij de Zanderij. Naast dit alles waren er ook nog minstens vier VI lanceerplaatsen in aanbouw en wel nabij camping Castricum, camping Bakkum, Kijk-uit en waarschijnlijk nabij Koningsbosch.
 
Voor de burgers van Castricum was het duingebied (bijna) onbereikbaar, omdat het behoorde tot het zogenaamde Sperrgebiet; er waren draketandversperringen, tankmuren en een diepe tankgracht aanwezig.

Lees het hele verhaal op de website www.oudcastricum.com. Daar vind u ook een link naar de C-TV documentaire: Sporen uit de Tweede Wereldoorlog