Gemeente en bewoners zoeken naar goedkopere oplossing asbestdeeltjes

CASTRICUM - De gemeente Castricum en bewoners van de bomenbuurt gaan gezamenlijk op zoek naar een goedkopere oplossing voor de verwijdering van asbestdeeltjes in de buurt.

Maandagavond 30 maart organiseerde de gemeente een inloopspreekuur voor meer persoonlijke vragen. De opkomst was echter zo groot dat wethouder Ans Pelzer de bewoners van de bomenbuurt gezamenlijk te woord stond. Ze deed dat samen met projectleider Eric Groot-van Ederen.

Bewoners lieten de gemeente weten dat ze zich overvallen voelden en stelden kritische vragen over het gekozen tempo. Daarnaast was er een aantal bewoners dat met goedkopere offertes naar de raadzaal was gekomen. De wethouder liet daarop weten dat ze met de bewoners wil kijken of de asbestsanering net zo snel en goed georganiseerd kan worden tegen een lagere prijs.

Bovendien zegde ze toe de GGD om advies te vragen of de situatie met de maatregelen (hekken voor de steeg) mogelijk wat verlengd kan worden om de inwoners wat meer tijd te geven. 

In de oorspronkelijke plannen zou de sanering van het asbest volgende week beginnen, bewoners zouden daar zo'n 800 euro per schuurdak voor moeten betalen. De asbestdeeltjes zijn vrijgekomen van de verweerde daken in de schuren. Volgens de GGD is het gezondheidsrisico beperkt, de steegjes achter de huizen werden afgesloten.