Zelf asbest verwijderen bomenbuurt strafbaar

CASTRICUM - Bewoners van de bomenbuurt mogen de asbest van hun schuurdaken niet op eigen initiatief verwijderen, dat is strafbaar. Alleen een gecertificeerd bedrijf mag deze vorm van asbest verwijderen.

Normaal gesproken is het zelfstandig verwijderen van asbest geen probleem, zolang het in vaste vorm aanwezig is. Hechtgebonden asbest mag gewoon worden ingeleverd bij het afvalbrengdepot. Op de schuurtjes in de bomenbuurt in Castricum is het asbest echter verweerd, daardoor kan er een gevaar optreden. Een woordvoerder van de gemeente: 'Deze daken zijn echter verweerd en de asbest komt in de openbare steeg terecht. Daar lopen de bewoners doorheen, wandelen toevallige passanten en spelen kinderen'.

Alleen een gecertificeerd bedrijf mag de asbest, wat valt in de zogenoemde categorie twee, verwijderen. De gemeente heeft een bedrijf gevraagd de asbest collectief te verwijderen. 'De criteria voor de aannemer waren kwaliteit, kosten (zo laag mogelijk) en snelheid. We willen immers dat de inwoners zo snel en veilig als mogelijk weer gebruik kunnen maken van steeg en achtertuin. Daarom hebben we gevraagd of de aannemer op 7 april kan starten en einde april klaar kan zijn', aldus de woordvoerder.

De kosten van het verwijderen van de asbestdeeltjes bedragen zo'n 800 euro exclusief btw.  In de Facebookgroep 'Je bent Castricummer als...' was enige verontwaardiging ontstaan over de hoge kosten. Op Facebook lieten enkele reageerders weten het heft dan maar in eigen hand te nemen, dat blijkt dus strafbaar te zijn. Dinsdagavond is er een inloopspreekuur voor bewoners in het gemeentehuis, waar vragen gesteld kunnen worden aan wethouder Ans Pelzer. Aansluitend zal ook de aannemer aanwezig zijn.