Aak onthuld in het Huis van Hilde

CASTRICUM - In het Huis van Hilde werd maandag een gezichtsreconstructie van het jongetje van Uitgeest onthuld. Het jongetje kreeg de naam 'Aak'.

Het 2200 jaar oude skelet van de negenjarige jongen werd in de jaren tachtig gevonden, nabij Uitgeest. Hans Kuyper presenteerde het boek dat hij schreef over de jongen: 'De vloek van het zwarte water'. De reconstructie en het skelet zijn vanaf 27 januari te zien in Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland.

Gedeputeerde Elvira Sweet van Cultuur onthulde de gezichtsreconstructie, samen met Justin van Es. Justin won een speciale Huis van Hilde-prijsvraag en won daarmee ook een bijzondere hoofdrol in het boek van Kuyper. Zo'n tachtig kinderen woonden de onthulling van Aak en de boekpresentatie bij in het gloednieuwe Huis van Hilde. Alle kinderen kregen een exemplaar mee naar huis, nadat gedeputeerde Sweet uit het boek had voorgelezen.

De verzameling mensfiguren is nu compleet in het Huis van Hilde. Naast Hilde zelf, bevat de collectie ook Cees de Steentijdman, de Alkmaarse vrouw en nu dus ook Aak. 

Op de foto: gedeputeerde Elvira Sweet, schrijver Hans Kuyper, Justin van Es en Aak.