Winst Halve van Egmond naar Mengist en Cherotich

CASTRICUM/EGMOND - De winst op de Halve Marathon van Egmond ging zondag bij de mannen naar Ethiopiër Azmeraw Mengist en bij de vrouwen naar de Keniaanse Purity Cherotich.

Vanwege de storm en het hoge water werd de start van de halve marathon een halfuur uitgesteld, de route van de kwartmarathon werd gewijzigd en voerde dit jaar niet over het strand. Tijdens het lopen van de kwart marathon was het strand te smal om er goed over te kunnen lopen, de condities waren tijdens de halve marathon beter.

Bij de mannen werd de klassieker op de tweede zondag van januari gedomineerd door Ethiopië, zowel de eerste als de tweede plaats gingen naar dat land. Mengist liep de 21 kilometer lange loop uit in 1.03.01, zijn landgenoot Bonsa Dida werd tweede op 1.03.36. De derde plaats was er voor de Keniaan John Mwangangi. De beste Nederlander belandde net naast het podium. Abdi Nageeye, Nederlands kampioen op de 10 kilometer, liep de halve marathon uit in 1.03.59 en kwam zes seconden na de winnaar van het brons binnen.

Bij de vrouwen kwam Purity Cherotich uit Kenia binnen na 1.11.40, op bijna een minuut gevolgd door de Ethiopische Mesereth Hailu (1.12.32). Beste Nederlandse atlete was Andrea Deelstra die met een tijd van 1.15.51 de zesde plek wist te bemachtigen. 

Castricummer Ronald Schroër eindigde als 20e in 1.06.33. 'Ik ben gezandstraald', zei hij na de finish tegen RTV Noord-Holland. Michel Butter deed, na last te hebben gehad van veel blessureleed, mee aan 'de halve'. Butter werd 43e met een tijd van 1.12.06.