Richard Jansen wint Egmond-Pier-Egmond

CASTRICUM - Bij windstoten tot 95 kilometer per uur werd de ATB Strandrace AGU Egmond-Pier-Egmond een heroïsche race. Richard Jansen kwam zaterdag als eerste over de finish.

Jansen kwam rond 13:15 uur als eerste over de eindstreep in Egmond aan Zee, snel gevolgd door Bram Imming en Sebastian Langeveld. Jansen kwam over de streep in een tijd van 1 uur 23 minuten 24 seconden. Met de harde wind en het smalle strand kan de zeventiende editie van de race echt omschreven worden als een strijd tegen de elementen. De race wordt elk jaar georganiseerd op de zaterdag voor de halve marathon van Egmond. De mountainbikerace voert van het strand bij Egmond aan Zee tot de pier bij Wijk aan Zee en weer terug naar Egmond, de race is in totaal 36 kilometer lang.

Jansen zegt tegen RTV Noord-Holland: "Het was enorm zwaar, we kwam op een gegeven moment amper vooruit. Voor mijn gevoel hadden we de hele weg wind tegen. Pas vijftig meter voor de finish wist ik dat ik ging winnen. Morgen rijd ik nog het NK veldrijden, maar mijn weekend is nu al helemaal geslaagd". Jansen mag zich nu ook Nederlands kampioen strandracen noemen.

Aan de race deden naar schatting zo'n 4000 renners mee.

Foto: Henk Hommes