Castricum staat stil bij vrijheid van meningsuiting

CASTRICUM - Castricum heeft donderdagavond stilgestaan bij de aanslag woensdagmiddag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Ook werd er stil gestaan bij alles wat zij vertegenwoordigden: de vrijheid van meningsuiting.

Veel Castricummers waren naar het gemeentehuis gekomen om de slachtoffers te herdenken, zeker als je bedenkt dat alles op zeer korte termijn moest worden geregeld. Onbegrip was het woord wat de bijeenkomst kenmerkte, onbegrip over de aanslag in Parijs die vermoedelijk werd gepleegd door moslimextremisten. De burgemeester sloot zijn toespraak af met de woorden: 'Nous sommes Charlie', wij zijn allemaal Charlie.

Ook een politieman nam het woord. Bij de aanslag in Parijs kwamen ook twee politiemensen om het leven. Hij bedankte alle aanwezigen voor hun komst, wat de politie beschouwt als een grote steun in zulke moeilijke tijden. Na afloop werd er hard geapplaudiseerd. Paulien Zwikker droeg daarvoo  een gedicht voor van Jan Boerstoel, wat geheel in het teken stond van de vrijheid van meningsuiting.

Tenslotte was er een optreden van het koor De Straatklinkers. Zij lieten een lied horen tegen populisme en discrimatie, maar ook tegen extremisme en fanatisme.Na de bijeenkomst kreeg iedere bezoeker de kans om zijn of haar gedachte over de terreurdaad kenbaar te maken op speciale borden. De komende dagen zullen de borden met de teksten nog te zien zijn in het gemeentehuis.

Ook in Bergen en Heiloo waren er bijeenkomsten, partneromroep BE@T-TV filmde de toespraak van de burgemeester van Heiloo, Hans Romeyn.