Slag herdacht met kanon en picknick

CASTRICUM - Castricum was 215 jaar geleden het decor voor een grote veldslag tussen Russen, Fransen en Britten. Zondag werd dat bij het gemeentehuis herdacht.

Behalve de oorlog van toen, stonden ook oorlogen van nu centraal. Er werd met name aandacht geschonken aan de vluchtelingenstromen die oorlogen met zich mee brengen. Zo was er zondag aan het begin van de middag een bijeenkomst in de Pancratiuskerk, waar enkele vluchtelingen hun verhaal deden. Ook was er het hele weekend een foto-expositie in Het Oude Raadhuis, waarin de stappen die een vluchteling in Nederland doormaakt werden getoond.

Behalve dat, ging de herdenking ook gepaard met vrolijkheid. Voor het plein van het gemeentehuis was er een picknick waar mensen zelfgemaakt eten deelden. Burgemeester Mans hield daar een toespraak, waarin hij zei dat het delen van eten in alle geloven een rol heeft. Nadien werd ook het kanon, wat vorig jaar bij de herdenking een grote hit was, afgevuurd met een luide knal.

De middag werd afgesloten met een vertoning van de film Soldaat onder het Zand, die vorig jaar door Pauline van Vliet werd gemaakt en gepresenteerd. Die film gaat over het leven in Castricum tijdens de veldslag in 1799, waarbij bijna 4000 soldaten het leven lieten.

Foto's: Ian Eibrink