Keramieklessen van Toonbeeld krijgen nieuwe opzet

CASTRICUM - De keramieklessen van Toonbeeld krijgen een nieuwe opzet. De lessen zullen plaatsvinden op maandagavond, eens in de twee weken.

U kiest voor draaien of handvormen, ieder 7 lessen,  met de mogelijkheid om, om de andere week, gratis vrij te werken tijdens het keramiekatelier,  geopend tijdens de parallelles. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor beide cursussen aan te melden. Alle keramiekcursussen kunnen worden uitgebreid met een raku-workshop in het voorjaar. De eerste les keramiek handvormen is op 15 september, de eerste les keramiek draaien is op 22 september. 

Bij de cursus keramiek handvormen leert u alle manieren waarop je met klei holle vormen kan opbouwen: duimpotjes, ringen en plakken klei. Daarna leert u om op diverse manieren uw werkstukken te decoreren en te glazuren. Als u aan deze cursus deelneemt kunt u iedere tweede maandag deelnemen aan het keramiekatelier wat is geopend tijdens de lessen van keramiekdraaien, die in een apart lokaal plaatsvind.

Bij de cursus keramiek draaien leert u van klei kommen, vazen of andere vormen te maken op een draaischijf. Iedere cursist heeft een draaischijf tot zijn beschikking, zowel schopschijven als elektrische tafels. De elektrische draaischijf waarop met 100 kg klei kan worden gewerkt is een uitdaging voor de gevorderde deelnemer. Beginners leren het kneden van de klei, centreren en het maken van de basisvormen op de draaischijf. 

Daarnaast zijn er nog de maandelijkse lessen op zaterdag. Zes zaterdagen de hele dag intensief aan de slag om van klei kommen, vazen of andere vormen te leren draaien op een draaischijf. Ook hier werkt u in een kleine groep waarin iedereen een eigen draaischijf tot zijn beschikking heeft. De eerste zaterdagles is op 25 oktober.

Keramiekdocent bij Toonbeeld is Wilma Bosland. Voor meer informatie over de keramieklessen en de kosten van de cursus gaat u naar de website: www.toonbeeld.tv

Op de foto: het gebouw van Toonbeeld, gezien vanaf de Jan van Nassaustraat