Groot Boeddhabeeld cadeau aan Duitse vrienden

CASTRICUM - Bart en Irma van Velzen uit Castricum hebben goede vrienden in Duitsland wonen. André van den Berg wordt binnenkort vijftig en daar hoort een passend cadeau bij.

'We hebben het idee opgevat om hem in plaats van een Abraham een Boeddhabeeld te geven', zegt Bart van Velzen.

Irma is al meer dan tien jaar beeldhouwster bij Toonbeeld. Ze werkt niet alleen met zachte steensoorten, ze hakt met het grootste plezier met hamer en beitel vooral in middelharde steensoorten zoals kalk- en hardsteen en marmer.

'Maar voor zo’n groot Boeddhabeeld was dat geen optie,' legt Irma uit. 'Dat neemt teveel tijd in beslag en is bovendien veel te zwaar. Bart heeft twee grote blokken pur op de kop getikt en ik ben gewoon gaan snijden, beitelen, zagen, peuteren en schuren. En het resultaat mag er zijn, mooi toch?'

Binnenkort wordt het kunstwerk op een trailer geladen en vervoerd naar het Duitse plaatsje Asbach.

Tekst en foto: Han de Swart